czwartek, 4 kwietnia 2013

011. przepis bajaderki (czyli utylizowanie świątecznych resztek)

Zostało ci ciasto z Wielkanocy... A może świąteczny królik ze słabej czekolady...
Ten przepis pysznie przemieni twoje suche skrawki ciasta i niedobrego królika w pyszne bajaderki!
Dużo rzeczy musisz oszacować na oko z powodu różnic w strukturze ciast ale mimo tego przepis jest na prawdę prosty i zawsze wyjdzie! polecam!

Składniki

Podstawa: 
400 g ciasta (u mnie babkowy badanej i dwa ciasteczka misie lubisie aby była dobra konsystensja)
2 łyżki cukru
5 łyżek mleka 
1 łyżka kakao
Dowolne dodatki aby "zlepić" ciasto np. Nutella, masło orzechowe, dżem, mus jabłkowy, masa krówkowa 
Dodatki: likier, rodzynki lub orzechy
(u mnie masło orzechowe, daktyle i mus jabłkowy, nutella, likier miodowy)

Polewa: dowolna roztopiona czekolada lub lukier (u mnie 30 gr. Królik czekoladowy, dwa rządki czekolady do polew i łyżeczką nutelli)

Sposób przygotowania
Ciasto zblenderować lub bardzo drobno pokruszyć. Mleko na małym ogniu podgrzać z cukrem i kakaem i wymieszać aż nie będzie grudek. Wlać całość do ciasta i wymieszać na proszek ( żeby jeszcze nie sklejało sie za bardzo) podzielić masę na tyle części ile chcesz mieć smaków i do każdego dodać trochę "spoiwa" np. Nutelli (nie za dużo na początek troszkę najwyżej dodać) i ugniatać do powstania ciasta takiego aby dało sie formować kulki. Ulepić je i włożyć do zamrażarki na 10 min. W tym czasie rozpuścić polewę i przygotować ewentualną posypkę. Wyjąć kulki z zamrażarki i nadziewając na patyczek maczać w polewie i przykładać do posypki. Zjadać szybko i przechowywać w lodówce ;) 



Kaloryczność- Zależy od ciasta i dodatków ale z nutellą/masłem orzechowym/masą krówkową ok. 85 kcal
z dżemem lub musem ok. 60 kcal ^^


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Na pewno kiedyś wykorzystam resztki ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry pomysł, nie trzeba nic wyrzucać, a czasami rzeczywiście niektóre twory nie nadają się do samodzielnego zjedzenia... :P

    OdpowiedzUsuń