Ten przepis pysznie przemieni twoje suche skrawki ciasta i niedobrego królika w pyszne bajaderki!
Dużo rzeczy musisz oszacować na oko z powodu różnic w strukturze ciast ale mimo tego przepis jest na prawdę prosty i zawsze wyjdzie! polecam!
Podstawa:
2 łyżki cukru
5 łyżek
mleka
1 łyżka kakao
Dowolne
dodatki aby "zlepić" ciasto np. Nutella, masło orzechowe, dżem, mus
jabłkowy, masa krówkowa
Dodatki:
likier, rodzynki lub orzechy
(u mnie masło
orzechowe, daktyle i mus jabłkowy, nutella, likier miodowy)
Polewa:
dowolna roztopiona czekolada lub lukier (u mnie 30 gr. Królik czekoladowy, dwa
rządki czekolady do polew i łyżeczką nutelli)
Sposób przygotowania:
Ciasto zblenderować
lub bardzo drobno pokruszyć. Mleko na małym ogniu podgrzać z cukrem i kakaem i
wymieszać aż nie będzie grudek. Wlać całość do ciasta i wymieszać na proszek (
żeby jeszcze nie sklejało sie za bardzo) podzielić masę na tyle części ile
chcesz mieć smaków i do każdego dodać trochę "spoiwa" np. Nutelli
(nie za dużo na początek troszkę najwyżej dodać) i ugniatać do powstania ciasta
takiego aby dało sie formować kulki. Ulepić je i włożyć do zamrażarki na 10
min. W tym czasie rozpuścić polewę i przygotować ewentualną posypkę. Wyjąć
kulki z zamrażarki i nadziewając na patyczek maczać w polewie i przykładać do
posypki. Zjadać szybko i przechowywać w lodówce ;)
Kaloryczność- Zależy od ciasta i dodatków ale z nutellą/masłem orzechowym/masą krówkową ok. 85 kcal
z dżemem lub musem ok. 60 kcal ^^
z dżemem lub musem ok. 60 kcal ^^
Świetny pomysł :) Na pewno kiedyś wykorzystam resztki ciasta!
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł, nie trzeba nic wyrzucać, a czasami rzeczywiście niektóre twory nie nadają się do samodzielnego zjedzenia... :P
OdpowiedzUsuń